Forældrekøb

Forældrekøb

Forældrekøb af en lejlighed er en god måde at hjælpe dine børn i gang med livet som studerende i storbyen. Samtidig åbner forældrekøb op for en række fordele for dig, både skatte- og investeringsmæssig karakter. Læs her, hvordan du foretager forældrekøb, så du overholder reglerne, får de skattemæssige fordele og opnår størst muligt udbytte af din investering.

Ved et forældrekøb køber du en bolig, som du efterfølgende kan udleje til dit barn. Det kan ende med at være den eneste løsning på dit barns boligproblemer, når de flytter til en de større byer for at studere. Her er det ofte svært at finde en lejebolig, ligesom antallet af ungdomsboliger og kollegieværelser er stærkt begrænsede.

Forældrekøbet giver dig samtidig en række økonomiske fordele, i form af:

  • En række skattemæssige fradrag, der kan nedbringe din skat
  • En investering, der giver et økonomisk afkast ved salg af forældrekøbet

Endelig er der mange, som ser forældrekøbet som en mulighed for at sikre sig en bolig i byen, de selv kan flytte ind i, når de går på pension.

Hvilke fordele giver forældrekøbet mit barn?

Dit barn får først og fremmest tag over hovedet og en fast base i den studieby, som vedkommende er flyttet til. Derudover får barnet mulighed for bl.a. at:

  • Modtage boligsikring som bidrag til huslejen, barnet betaler dig
  • Fremleje en del af boligen, så det har nogen at dele huslejen med
  • Barnet kan købe boligen 15 % under vurderingen for at komme ind på boligmarkedet

Hvad skal jeg især være opmærksom på ved forældrekøb

Det er altid en god ide at søge rådgivning, før du foretager et forældrekøb. Det sikrer dig mod nogle af de faldgruber, der er på området, ligesom det kan sikre dig det største skattemæssige og finansielle udbytte. Endelig kan vi foretage en forældrekøb-beregning, der giver dig et overblik over den likviditetsmæssige sammenhæng for dig ved forældrekøbet.

Når du foretager forældrekøb, skal du være opmærksom på:

  • Hvilken beskatningsform du vælger – alt efter dine privatøkonomiske forhold kan der være forskellige løsninger
  • Hvad dine fremtidsplaner for boligen er – Skal boligen sælges, kan du undgå beskatning på salget ved selv at have boet i den i en periode
  • Hvordan huslejen fastsættes – huslejen skal følge markedet. Er der ingen eller er den for lav, kan det have skattemæssige konsekvenser for barnet

Sørg for at barnet betaler korrekt husleje og har en lejekontrakt

Som allerede nævnt betyder forældrekøbet ikke, at dit barn kan bo gratis. Så det er vigtigt, at du sørger for – selv om det er et forældrekøb – at barnet betaler en husleje, der ligger på niveau med normen på markedet.

Betaler barnet ikke husleje eller en meget reduceret husleje, kan barnet risikere komme til at betale gaveafgift af besparelsen, hvis markedsværdien af huslejen overstiger det skattemæssige grundbeløb for gaver på 64.300 kr. (2018-beløb). Samtidig bliver du som forældre beskattet af markedsværdien på huslejen, uanset hvor stor en husleje dit barn betaler.

Sørg også for at skrive en korrekt og lovlig, skriftlig lejekontrakt med barnet. Så kan barnet dokumentere, at han eller hun er underlagt de gældende regler i lejelovgivningen. Det sikrer samtidig dit barn mulighed for at søge boligsikring. Samtidig sikrer det dig, hvis der senere skulle opstå uenighed om lejemålet, ligesom lejekontrakten kan dokumentere huslejens størrelse overfor SKAT.

Hvordan stiller forældrekøb mig skattemæssigt

Ved et forældrekøb kommer du til at drive en udlejningsvirksomhed. Derfor berettiger dit forældrekøb til brug af virksomhedsordningen, når indtægter og udgifter skal beskattes. Den giver fuld skattemæssigt fradrag på alle finansieringsomkostninger, hvilket du ikke har som privatperson. Samtidig opnår du en lavere beskatning at det overskud, der ikke trækkes ud af virksomheden til privat forbrug.

Brugen af virksomhedsordningen er fuldt ud lovlig. Det viser flere afgørelser fra SKAT. Men alt efter din privatøkonomiske situation, kan der være grund til at vælge andre modeller omkring beskatningen. Det kan vi rådgive dig yderligere om før købet, så du kender de fulde skattemæssige konsekvenser af forældrekøbet.

Skal du selv bo i boligen en gang?

Forudsætter vi, at værdien på boliger forsætter med at stige i fremtiden, kan et forældrekøb give dig en anden fordel. Nemlig en unik mulighed for at sikre dig en bolig til en langt billigere pris, end du vil komme til at give, hvis du først køber boligen, den dag du flytter til byen.

Mange vælger nemlig at flytte til byen, når de går på pension. Og ved at bo i boligen i en periode før et eventuelt salg, slipper du som allerede nævnt for at blive beskattet af overskuddet på salget af boligen.

Omvendt forældrekøb

Det er dog ikke kun, hvis du har studiesøgende børn, at du kan udnytte de skattemæssige fordele ved en udlejningsbolig. Foretager du et såkaldt omvendt forældrekøb, hvor du køber en bolig til dine forældre, kan du opnå nøjagtig de samme skatte- og investeringsmæssige fordele.

Jeg ønsker at blive kontaktet

Felter markeret med * er påkrævet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvorefter du vil modtage nyttige og faglige informationer samt spændende nyheder direkte i din indbakke – BRANDT viser vej...

Brandt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvorefter du vil modtage nyttige og faglige informationer samt spændende nyheder
direkte i din indbakke.